فنون طراحی تجربه کاربری

طراحی محتوامحور: چرا باید در نقطۀ شروع طراحی بازنگری کنیم؟

طراحی محتوا - طراحی محتوامحور
۲ سال پیش
بدون نظر
مخاطب این مقاله:
طراحان تجربه کاربر
چرا بخوانیم؟
برای بهبود فرایند طراحی

اشاره: آنچه در ادامه خواهید خواند، مروری بر طراحی محتوامحور (تکنیک content first در طراحی) به‌قلم Tiffany Eaton (طراح تجربۀ کاربر در گوگل) است. او در این یادداشت نشان می‌دهد که گوگل چگونه با تکیه بر طراحی محتوامحور محصولاتی کامل و کاربردی می‌سازد:

کلمه از مهمترین ابزارهای ارتباطی جهان است. گوگل، قبل از تبدیل طراحی به محصول خالص، ما را از جزئیات ساز و کار و حس طراحی مطلع می‌کند.

من به عنوان یک طراح، اغلب برای ویرایش طرح‌هایم با تجربه‌نویس همکاری می‌کنم اما قبل از طراحی، معمولا طراحی محتوامحور (Content-First design) را پیش می‌گیرم. یعنی نوشتن را فرایندی در طراحی می‌دانم که به درک ملزومات طراحی کمک می‌کند و به طرق مختلف، چه به عنوان راهی برای هدایت مسیر کاربر یا توضیح داستان محصول قبل از رفتن به سراغ طراحی‌های دقیق‌تر، راهگشاست. شباهت کار تجربه‌نویس و استراتژیست محتوا در این است که با بررسی چشم‌انداز طراحی، از زبان مناسب برای سوق دادن کاربر به سمت هدف مرکزی استفاده می‌کنند.

فواید طراحی محتوامحور در همکاری با تجربه‌نویس:

طراحی محتوامحور از این نظر مفید است که روی ایجاد ساختار طراحی و نحوۀ ارائه محتوا (معماری اطلاعات) تمرکز دارد. تجربه‌نویس می‌تواند با درک کلی طراحی، زبانی را ارائه دهد که بر محتوا، مسئله و کاربر تکیه دارد. می‌تواند کلمات را به نحوی اصلاح کند و به کار بگیرد که شاید از عهده طراح برنیاید و از این منظر، برای تیم تولید بسیار ارزشمند است. تجربه‌نویس، ناظر بر نحوۀ تولید محتوا و ایجاد صدای یکپارچه و واحد در محصول است.

تنظیم مؤثرتر محتوا:

برای من، تخیّلِ چیزی که می‌خواهم طراحی کنم زمان‌بر است چون حتی زمانی که نیّت‌مان تولید سریع ایده باشد، مایلم به همه چیز ظاهر واقعی ببخشم.

وقتی شروع به طراحی می‌کنم، از متن الکی (lorem ipsum) استفاده نمی‌کنم. مشکل استفاده از متنِ فرضی این است که با ظاهر واقعی محصول نهایی همخوانی ندارد. باعث می‌شود طراح در تهیه محتوای مورد نیاز و متناسب با محصول نهایی تنبل شود و مطمئنا کمکی به برنامه‌نویس نمی‌کند از این نظر که ممکن است مهندس متوجه اهمیت طرح نشود زیرا محتوا، که بخشی از طراحی است، حذف شده است.

من براساس خود طراحی، روی تجسم محتوا تمرکز می‌کنم. این مسئله شامل جایگاه من در طرح و هدف مورد نظر کاربر می‌شود. سپس، طرح را به تجربه‌نویس می‌دهم تا برای ارتباط بهتر با کاربر، آن را ویرایش کند.

مسیر و مزایای طراحی محتوامحور

اولویت‌بندی طراحی‌های مهم:

خوشبختانه، ما در گوگل تلاش می‌کنیم تا قبل از هر طراحی، محتوا و سند ملزومات محصول (PRD) را تهیه کنیم و تصمیمات طراحی را حول محورِ جریان و نحوۀ ارائه محتوا بگیریم.

قبل از کار در گوگل، من بعد از خلق و تنظیم داستان، محتوا را طراحی می‌کردم تا بتوانم قبل از رفتن به سراغ طراحی نهاییِ محصول، ساز و کار همه چیز را به طور منسجم مشخص کنم. سپس با همکاری تجربه‌نویس، می‌توانم زبان را ویرایش و از اطناب دوری کنم تا جریان روی غلطک بیفتد. بدین ترتیب به‌خوبی می‌توان جزئیات نامتجانس را رفع کرد. تنظیم نقشه راه به ما کمک می‌کند تا به راحتی کار را با دیگران به اشتراک بگذاریم و محتوا را تغییر دهیم.

خلق و ارائه داستان‌های منسجم:

در شیوۀ طراحی محتوامحور، دریافت محتوا از تجربه‌نویس به من اجازه می‌دهد تا نمونۀ بصری محصول را در ذهنم حلاجی کنم و چشم‌انداز محتوا را بسازم تا بدون صرف وقت زیاد، جریان و مفاهیم کار را مشخص کنم و بعد دربارۀ ایده‌ای که همه قبولش دارند تصمیم بگیرم.

من همیشه برای ارائه‌ها از همین روش استفاده می‌کنم. یعنی ابتدا ساختار مورد نظر را استخراج و سپس، قبل از طراحی و اضافه کردن جلوه‌های بصری، محتوای متناسب با ساختار را جمع‌آوری می‌کنم. بدین ترتیب، داستان خالص محصول مشخص می‌شود و بعد جزئیات مکمل را اضافه می‌کنم. در طراحی هم روشی مشابه دارم. یعنی ابتدا با استفاده از کلمات، داستان را استخراج می‌‌‌کنم و بعد به محتوای محصول می‌پردازم.

همکاران من، به ویژه تجربه‌نویس‌ها، صرفا با کلمات، نقشه سفر یا دیاگرام کاربر را می‌سازند و بعد از دل آن جلوه‌های بصری اولیه را استخراج می‌کنند. ممکن است برای انجام این کار، از طرح من یا طراحی خودشان به عنوان مرجع استفاده کنند. ساخت نمودار واژگانی باعث ادغام محتوا می‌شود، برای طراحی محتوا به شما ایده‌های مختلف می‌دهد و درنهایت، این امکان را به شما می‌دهد تا در مدت کوتاه، برای طراحی تصمیمات استراتژیک بگیرید.

مسیر و مزایای طراحی محتوامحور

توجه به تمام جوانب طراحی:

نوشتن دربارۀ ویژگی‌ها و جریان طراحی به من و یو ایکس رایتر اجازه داد تا فوراً به سوالاتی از قبیل چگونگی روند طراحی، نحوۀ همراه شدن کاربر با جریان و درک کاربر از محصول پاسخ دهیم. این رویکرد به من این فرصت را می‌دهد تا روی حرکت محتوا از یک صفحه به صفحه دیگر و بررسی تمام جزئیات تمرکز کنم. با این کار دیگر نیاز به تهیۀ طرح اولیه نیست.

کمک به تمرکز روی طراحی بدون نگرانی بابت محتوا:

زمانی که محتوا متناسب با محصول تهیه و آماده شده باشد، به‌راحتی می‌توان روی جریان طراحی تمرکز کرد، چون در این مرحله فقط ظاهر اهمیت دارد. دیگر نیاز به نگرانی از بابت اضافه کردن محتوا، جریان کار و انتخاب طرح نیست چون طراحی با کلمات تمام این جوانب را در نظر گرفته است.

کلام آخر

اهمیّت نویسندگی زمانی به چشم می‌آید که بدانیم محتوای محصولاتی که هر روز از آن‌ها استفاده می‌کنیم نتیجۀ کارِ تجربه‌نویسان است. محتوا در تعیین ظاهر و سازوکار طراحی به ما کمک می‌کند. بنابراین، نباید به دنبال تحمیل محتوا به طراحی باشیم.

اگر در ابتدا محتوا را طراحی کنیم، میتوانیم با تکیه بر طراحی محتوامحور به طراحیهای آگاهانه‌تری برسیم تا کاربر بهتر بتواند یک محصول را درک و از آن استفاده کند.

همکاری با تجربه‌نویس‌ها در حین طراحی محتوامحور به من یاد داد که لحن و نوع کلمات مورد استفاده، به ویژه بعد از گرفتن رضایت از سایر ذینفعانی که روی محصول کار می‌کنند، اغلب دستخوش تغییر می‌شود. یوایکس رایترِ من به کمک strings تغییرات را پیگیری می‌کند. استرینگ منبعی است که به مهندس‌ها در اضافه کردن تغییرات لازم روی کد و به من در به‌روزرسانی طراحی کمک می‌کند.

تجربه‌نویس با ایجاد تغییر مستقیم روی طرح اولیه و نشان دادن و مقایسۀ تغییرات روی نمونه اولیه و اصلاح‌شده، محتوای ویرایش‌شده را به صورت بصری نیز نمایش می‌دهد. بدین‌ترتیب من و سایر ذینفعان می‌توانیم تأثیر یک کلمه یا عبارت را در ایجاد تغییر روی طرح ببینیم، چون محتوا هستۀ محصول را تشکیل می‌دهد.

پیشنهادی برای طراحان

طراحی حول محور محتوا میچرخد. محتوا همان چیزی است که به طراحی جان میبخشد و به کاربر در رسیدن به هدف کمک میکند. طراح، تجربهنویس و استراتژیست محتوا ناظران اصلی تولید و قابل دسترس کردن محتوا هستند.

من طراحان را تشویق می‌کنم تا به جای اینکه نویسندگی در طراحی را فرایندی کسالت‌بار بدانند، با تجربه‌نویس‌ها یا تولیدکنندگان محتوا (برای استفاده از نویسندگی در فرایند طراحی) همکاری کنند. این همکاری می‌تواند در تولید محتوای یک طراحی واقعی یا حتی در مراحل اولیه، مثل تولید سریع مفاهیم یا نقشۀ سفر کاربر و خلق داستان باشد.

مراحل بنیادین طراحی محتوامحور
مراحل بنیادین طراحی محتوامحور

دربارۀ طراحی محتوای صفحه فرود با تکنیک content first

طراحی محتوای صفحه فرود بر پایۀ تکنیک محتوامحور (Content First Design) افزایش نرخ تبدیل را در پی خواهد داشت. دربارۀ اثرات این شیوه بر نرخ تبدیل صفحه فرود بیشتر بدانید.

هم‌رسانی
دیدگاه ها
اولین باشید ...
شما بگویید

همرسانی