کارنامۀ یکسالگی خانۀ تجربهنویسی – ۱۴۰۰
کارنامه ۱۴۰۰ خانۀ تجربهنویسی حالا برابرِ شماست، تا شما قضاوت کنید که چقدر مطابق رویکردهایمان پیش رفتیم.
۱۰۱ مقاله برای مهارتهای ۱۴۰۱
- به ما انگیزه دادید تا بنویسیم
- به ما انگیزه دادید تا یک جای خالی پر کنیم
- ما را دلگرم کردید تا بتوانیم یک سال حرکت کنیم
قدرشناس بودیم و تلاش کردیم مطابق انتظار شما باشیم. مهم بود که مقالاتی کاربردی، علمی و بهروز برایتان آماده کنیم.
قصه از اینجا شروع شد که…
ما از نیمۀ دوم سال ۱۳۹۹ کارمان را شروع کردیم. از آن زمان تا زمانی که مهارتها و مقالاتمان را در معرض دید شما قرار دهیم، چند ماه طول کشید، چون در حالِ آمادهسازی و بررسی بودیم.
در نهایت، از ابتدای سال ۱۴۰۰ کارمان را بهطور رسمی شروع کردیم. و حالا با کارنامهای قابل اتکا به استقبال ۱۴۰۱ میرویم.
اعتراف
چند اعترافِ کوتاه برایتان داریم که دستاوردِ تجربۀ یکسالۀ ماست:
- جای خالی مقالات مکتوب و دیگر محتوای فارسی در حوزۀ تجربهنویسی از چیزی که تصورش را میکردیم وسیعتر بود. بیشتر به یک حفرۀ عمیق شباهت داشت تا یک جای خالی.
- نادانستههای ما دربارۀ تجربۀ کاربر (انسان) و متن تجربۀ کاربر فراتر از تصوّرمان است. این حوزۀ نویافتۀ تجربهنشده، هنوز راهِ درازی تا رسیدن به ثبات دارد. درست مثلِ نخستین سالهای رواجِ دندانپزشکی یا داروسازی.
- پذیرفته شدن و درکِ اهمیّتِ تجربهنویسی از سوی تیمهای طراحی تجربه کاربر، مدیران محصول و مدیران کسبوکار، از چیزی که فکرش را میکردیم سختتر بود.
- یواکس رایتینگ برای برخی از طراحان (که تعدادشان هم کم نیست) هنوز ناشناخته و گنگ است و همین مسئله، امکانِ همافزایی و همآفرینی را محدود کرده است.
نبرد بر سر قلمرو
بهنظر خندهدار میآید ولی واقعیست! ما هنوز متوجه نیستیم که همگی یک قلمرو مشترک داریم و آن «محصولِ خوب» است. به هر حال دیدن چنین وضعیتی (حالا نه اینقدر اغراقشده) طبیعیست.
- داوطلبانِ حرفۀ تجربهنویسی اندکشمارند و بسیاریشان بهدلیلِ چندبعدی بودنِ این حرفه، نیاز به مهارتآموزیهای بسیار زیا دارند. (برخی صرفاً نویسندههای خوبی هستند و برخی صرفاً بر تجربۀ کاربر مسلط هستند. در حالیکه تجربهنویس باید هر دوی اینها باشد.)
- افراد بیشتر ترجیح میدهند بهجای آشپزی کردن، لقمههای آماده را بقاپند. (همین مسئله باعث میشود رشد در سطحِ مشخصی متوقف شود یا تعاملِ تیمهای تجربهنویسی و طراحی و تجربۀ مشتریان به شکست منجر شود.)
- شرح شغلی تجربهنویس نه فقط در ایران، بلکه در دنیا هنوز به ثبات نرسیده است.
کارنامه ۱۴۰۰ خانۀ تجربهنویسی
فعالیّتِ عامالمنفعۀ ما در زمینۀ تجربهنویسی شامل چند بخش میشود:
مجله
ما در طول یک سال +۹۰ مقالۀ فارسی و منتشر کردیم. از این بین سهمِ مقالاتِ ترجمه شده ۳۱٪ و سهم مقالاتِ تألیفی ۶۹٪ است.
در زمستانِ ۱۴۰۰، بلاگ انگلیسی خانۀ تجربهنویسی را با نیمنگاهی به مخاطبانِ خارجی راهاندازی کردیم. قصدمان حرکتی آهستهوپیوسته است و تا امروز ۱۲ مقالۀ انگلیسی منتشر کردیم که برخیشان در UX Planet و UX Collective BootCamp هم منتشر شدهاند.
پادکست
در بخش پادکست ۱۶ برنامه برای شنیدن آماده کردیم که علاوه بر وبسایتِ خانه، در اغلب پلتفرمهای شنیداری دردسترساند.
کتابخانه
در بخش کتابخانه سعی کردیم منابعی را که یک یواکس رایتر نیاز دارد یکجا فراهم کنیم. کتابهایی که در ایران منتشر شدند و حق مؤلف دارند فقط معرفی شدهاند و روش تهیهشان هم آورده شده. برخی از کتابها هم جزو اطلاعاتِ آزاد محسوب میشدند که آنها را برای دانلود آماده کردیم. در این بین ویراستِ اول و دوم کتابِ «آشنایی با تجربهنویسی» هم منتشر شد. امیدواریم در سالِ ۱۴۰۱ ویراست سوم کتاب را هم منتشر کنیم. در ویراست سوم تلاش میکنیم مطالبی جدید به کتاب اضافه کنیم و مواردی را که نیاز به بهروزرسانی دارند اصلاح کنیم.
وبنشست و دورۀ آموزشی
مجموعاً چهار وبینار با هدف آگاهیبخشی و آموزش در سال ۱۴۰۰ برگزار کردیم. علاوه بر این یک دوره «جیرۀ تجربهنویسی» را اجرا کردیم که شامل تمرینهای روزانۀ تجربهنویسی میشد. برخی از افرادی که در این دوره شرکت کردند امروز در شرکتهای اسنپ، دیجیکالا و… شاغلند.
در سال آینده بنا داریم دورههای آموزشی را هم آغاز کنیم.
آمارهایی برای آگاهی
بهدست آوردن اطلاعاتی قابل ارزیابی دربارۀ تجربهنویسی در ایران، به همۀ ما کمک میکند تا بدانیم در کدام مرحلهایم و باید چطور در این حوزه عمل کنیم.
در روزهای آخرِ اسفند از افراد فعال در فضای کسبوکار خواستیم تا به چند پرسشِ کوتاه پاسخ بدهند. این نظرخواهی همچنان ادامه دارد. از شما دعوت میکنیم ۱ دقیقه برای پاسخگویی به آن وقت بگذارید: